money

Et forbrukslån er i prinsippet et blancolån fra banken til deg som låntaker. Banken krever ingen sikkerhet for lånet og du slipper dermed hele prosessen med registrering av pant, tinglysning samt den lille frykten for at om du plutselig ikke kan betale lånet tilbake, så vil banken selge pantet. I de fleste tilfeller er pantet hjemmet ditt og et mulig tvangssalg på grunn av misligholdt gjeld er en kjedelig situasjon å komme i. Men ikke misforstå, til tross for manglende pant finnes det skritt banken kan ta for å få tilbake den utlånte summen. Så du slipper på ingen måte å tilbakebetale beløpet du låner. En av de andre virkelig store fordelene med et forbrukslån er at den du låner pengene hos ikke spør deg om en redegjørelse for hva du skal bruke pengene til.

Hvor mye kan jeg søke om?

Hvor mye du kan låne kommer an på hvilken bank du søker hos samt din økonomiske situasjon. Noen banker har spesialisert seg i mindre lån, mens de fleste større långivere tilbyr lån på inntil kr 500 000. Et forbrukslån på en halv million burde også rekke til det meste og en kan oppfylle mange drømmer med slike summer. Dette er maksimumsgrensen for forbrukslån og den lengste nedbetalingstiden er på 15 år. Du kan selvsagt betale lånet tilbake raskere, slik at det ikke blir så dyrt i renter. En ting det er viktig å huske på er at det ikke alltid er sikkert at du får låne akkurat det beløpet du søker om. Når banken går gjennom økonomien din, den tidligere nevnte kredittvurderingen, så vil de også se på om du kan betjene det beløp du har søkt om. Og i flere tilfeller vil banken mene at du har søkt om et lån som blir for stort for deg. I slike tilfeller tilbyr de deg ofte å låne et mindre beløp. Bankene er pålagt å utvise måtehold, og dette utviser de ved å se på hvor stort et lån du kan betjene og selvsagt i sammenheng med om du har andre lån som også må betales.

Finn det riktig forbrukslånet

Før du kommer så langt at du skal signere for et lån er det viktig å finne det riktige lånet. Det finnes mange banker og finansieringsselskaper, og alle som en reklamerer for lav rente og de beste betingelsene. Så hvordan skal du finne det riktige lånet? Det er i prinsippet to måter å gå frem på. Det ene er å finne frem til de banker du kjenner best eller de med de beste tilbudene, søke hos dem direkte og se hvilke tilbud du mottar. Så bør du sammenligne kostnader og andre betingelser, og deretter velge det lånet du mener er best.

En annen måte er å bruke en lånemegler. Dette er selskaper som jobber sammen med en rekke banker og finansieringsselskaper, og som ofte oppnår bedre betingelser enn de du vil få ved å søke direkte hos banken. Her vil søknaden din bli sendt ut til lånemeglerens samarbeidspartnere og de vil i sin tur vurdere om de kan innvilge denne. Kan de det, sender de deg et tilbud om lån. Du kan da sitte i fred og ro og sammenligne tilbudene du mottar på mailen din og finne frem til det du mener totalt sett blir det rimeligste.

Felles for begge metodene er at det viktigste ofte er hvor mye du må betale i rente på lånet. Renten er det klart dyreste ved hele operasjonen og det kan derfor være mye penger å spare på en litt lavere rente. Den laveste renten det reklameres med på nettet ligger på ca. 7% nominell, men du bør nok kalkulere med at de fleste tilbudene vil inneholde en rente på mellom 12 og 16%. Skal du låne kr 100 000, så blir det en del tusen kroner i forskjell om du må betale 14 eller 16% i rente.

Grunnkravene som stilles til deg som søker

Det stilles noen grunnkrav til deg som søker om et forbrukslån. Du bør derfor kunne oppfylle nedenstående krav før du kontakter banken. Kravene er generelle og kan avvike litt hos noen banker, men ulikhetene går mest på alder og størrelsen på inntekten din.

Veldig enkel og hurtig søknadsprosess

Dette med manglende sikkerhet bidrar blant annet til at søknadsprosessen er en relativt rask affære, i mange tilfeller kan du få innvilget et lån på et par timer. Så snart du har sendt inn søknaden din via nettsiden til banken eller finansieringsselskapet, så vil de foreta en såkalt kredittvurdering og deretter avgjør de om lånet skal innvilges eller ikke. Dette hjelper deg til å raskt komme i gang med de prosjektene du har tenkt til å finansiere med de lånte kronene. Allerede dagen etter at du har fått søknaden innvilget kan du faktisk få utbetalt lånet til kontoen din.